luni, 3 februarie 2014

Indicarea datei


Pentru indicarea datei, probleme apar doar la primele două zile ale lunii, pentru celelalte lucrurile fiind clare: se foloseşte numeralul cardinal şi el nu-şi schimbă forma după gen. Aşadar, spunem trei februarie, patru februarie etc.
Pentru prima zi a lunii se foloseşte numeralul ordinal. Deci, corect este: întâi februarie, nu unu februarie.
Pentru a doua zi a lunii, se foloseşte numeralul cardinal. Dificultatea apare aici, din cauză că acesta îşi modifică forma după gen: doi / două. Cum spunem? Oricum. Ambele forme sunt acceptate. Prin urmare, este corect şi două februarie, şi doi februarie. Evident, corecte sunt şi compusele cu aceste numerale: douăsprezece februarie, douăzeci şi două februrie, dar şi doisprezece februarie şi douăzeci şi doi februarie.
Iată pasajele din DOOM pe care mă bazez.
Numeralul cardinal "12" şi cel ordinal corespunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive femnine: ora douăsprezece, douăsprezece mii de lei, clasa a douăsprezecea (dar se acceptă şi formele de masculin în indicarea datei: doi/doisprezece/douăzeci şi doi mai).
Pentru indicarea primei zile a fiecărei luni trebuie folosit numeralul ordinal şi nu cel cardinal: Întâi Decembrie, Întâi Mai, nu Unu Decembrie, Unu Mai.

4 comentarii:

  1. M-ar interesa sa stiu daca este corect sa folosesti prepozitia pe pentru exprimarea datei , ca in exemplul Pe doi mai prietena pleaca la mare, sau trebuie folosita prepozitia in . Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Februarie e de genul masculin (sau poate neutru, dar nu pare să aibă plural ca să le putem distinge)! Spunem un august în flăcări, un octombrie trist, un februarie friguros. Lună e de genul feminin. Deci nici nu poate fi vorba de acord în două februarie etc. Forma două februarie e greșită, așa cum îmi spune instinctul meu sigur de român și cum îmi confirmă raționamentul de mai sus.

    Sorin Botezat

    RăspundețiȘtergere
  3. Va salut, am si o intrebare, ce nu are legatura cu subiectul topicului. Am facut o greseala gramaticala si incerc sa imi dau seama cum e mai bine.
    Cand spunem unui grup, colectiv s.a.m.d, la plural, grupul ala , se refera la ambele sexe , la fel este si cu politicienii aia? angajatii aia? putem spune si operatoarele alea , sau alora, dar nu e tocmai potrivit. Este mai corect alora stiu, dar este corect si aia? Oamenii aia? Pompierii aia? Scolarii aia? Care scolari? Grupul x? Grup format din persoane de sex feminin si masculin. Deci e corect? Oamenii aia? ( cu referire la un grup de oamenii, o entitate , de ambe sexe?) Astept si eu un raspuns, intre timp mai caut pe net.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da. Nominativ-acuzativ
    Operatorul ala, operatoarea aia sg
    Operatorii aia, operatoarele alea pl

    Deci operatorii aia corect pentru sexul masculin, operatoarele alea feminin. Operatori , articulat operatorii aia . => ca am gresit? sau se poate subintelege din context la fel ca la copii aia, copii /articulat copiii aia? ( Care copii? Copii aia?


    copii

    genitiv dativ sg . aluia , aleia , pl alora, alora

    Recapitulam

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici!