luni, 29 august 2011

"Incoerenţa... îşi găsesc explicaţia..."

Pentru un scriitor de profesie a scrie corect e o condiţie sine-qua-non a meseriei. Indiferent unde o face - într-o carte sau într-un ziar - un scriitor profesionist trebuie să dea dovadă de maximă scrupulozitate în mânuirea condeiului.
Din păcate, nu aşa face dl Ion Cristoiu, foarte neglijent în următoarea exprimare din ediţia on-line a ziarului "Adevărul":
Incoerenţa absolută a gesturilor lui Nicolae Ceauşescu din clipa incidentelor de la miting până la fuga cu elicopterul îşi găsesc explicaţia în incapacitatea sa funciară de a face faţă întâmplărilor neprevăzute.

Dl Cristoiu greşeşte ca un începător. Intercalând prea multe cuvinte între subiect şi predicat, uită de unde a plecat şi nu face acordul între ele, producând o construcţie penibilă: Incoerenţa... îşi găsesc explicaţia.
Corect este:
Incoerenţa absolută a gesturilor lui Nicolae Ceauşescu din clipa incidentelor de la miting până la fuga cu elicopterul îşi găseşte explicaţia în incapacitatea sa funciară de a face faţă întâmplărilor neprevăzute.

Un comentariu:

Scrie aici!